Agder Kollektivtrafikk

Forhåndskjøp reise

  • AKT Nettbutikk

    Oppdater busskortet ditt.

    AKT Nettbutikk
  • AKT Billett-app

    Forhåndskjøp enkeltbilletter.

    AKT Billett-app
Avansert
Skjul reiseplanlegger
Skikk og bruk

Skikk og bruk

Å reise kollektivt betyr at du reiser sammen med andre. Ved å være en hensynsfull og omtenksom medpassasjerer, bidrar du til at reisen blir behagelig og hyggelig for alle. Reis bedre – og husk at gode, gamle manerer aldri blir gammeldagse.Vennligst trekk bakover når det kun er ståplasser igjen. 
Noen ganger kan det være nødvendig å stå hele eller deler av turen. Dersom du trekker så langt som mulig bakover i bussen, blir det plass til flere reisende samtidig som sjåføren lettere kan bedømme hvor mye ledig plass som er tilgjengelig.

 

Vær galant, gi plassen til de som trenger den mer.
Er du frisk og rask, er det høflig å gi plassen til eldre, gravide og uføre som trenger plassen mer enn deg. Vær også oppmerksom på at noen av plassene i bussen er reservert for disse passasjerene.

 

Vær omtenksom, ikke ta opp mer plass enn du trenger selv.
Det blir bedre plass til alle dersom du har bagasjen din, enten det er en ryggsekk, bag, veske eller koffert, på fanget eller på gulvet under reisen – og ikke på setet ved siden av.

 

Vis hensyn, demp stemmen om bord på bussen.
Enten du snakker med sidemannen eller i mobiltelefonen, er det en god regel å dempe stemmen. På den måten slipper du å kringkaste din samtale til alle passasjerene på bussen.

 

Vær påpasselig med å kaste søppel der det hører hjemme.
Ved å kaste papir, plast, bananskall og annet avfall i søppelkurvene ved hver inngang/utgang, hjelper du oss med å holde det rent og ryddig om bord i bussen.

 

Vis god takt og tone, ha føttene på gulvet og ikke i setet.
På samme måte som du sikkert ikke har ytterskoene på når du har beina i sofaen hjemme hos deg selv, setter vi pris å at du har beina på gulvet – og ikke i setet – når du reiser med en av våre busser.

 

Vær oppmerksom på at av- og påstigning kun er tillatt på holdeplass.
Av hensyn til din og andre trafikanters sikkerhet, har sjåføren dessverre ikke anledning til å åpne dørene for av- og påstigning utenom rutens faste holdeplasser.

 

Vis omtanke, slipp folk av før du selv går på bussen.
Ved å slippe folk av bussen før du selv går på, unngår du og andre reisende unødig knuffing og trengsel, samtidig som bussen lettere klarer å holde rutetiden.

 
Snarvei