Inspirasjon til gåturen til og fra jobb

Å gå til jobben fremmer både helse og humør. Regelmessig fysisk aktivitet eller trening gir overskudd i hverdagen og har mange positive effekter på både fysisk og psykisk helse. Å gå til jobben kan derfor være med på å bedre arbeidsmiljø og gode relasjoner på jobben. Nedenfor har vi samlet noen ressurser som forhåpentligvis vil få deg til å se på gange med nye øyne.

Gange som transportmetode til og fra jobb

Å gå er ofte undervurdert som transportmetode til og fra jobben, særlig hvis du bor innenfor kort avstand til din arbeidsplass. Hvis du i tillegg investerer i noen gode sko og annet utstyr kan du gjennomføre jobbturen som en del av treningsrutinen din, ved å legge inn litt høyere intensitet i gåturen. Det er likevel ikke nødvendig å trene hardt for å få bedre helse. Små grep i hverdagen kan ha stor betydning. På Helse Norge kan du se hvor mye aktivitet som er anbefalt for voksne og hva du kan gjøre for å nå målet.

Gå til tips og inspirasjon fra Helse Norge

bilde mor og barn med skolesekk - Klikk for stort bilde

Hvorfor skal du gå til og fra jobb?

Det er mange gode grunner til å gå til jobb, både fra et personlig, helsemessig, økonomisk og miljømessig perspektiv. Å gå til jobb er en enkel, bærekraftig og helsebringende løsning som gagner både individet og samfunnet som helhet.

Er du lite aktiv fra før kan det å øke hverdagsaktiviteten din være viktig, og det å bevege seg noen minutter mer om dagen vil gi deg en helseeffekt. Gåturen til og fra jobb er i så måte en gratis måte å øke helsegevinsten. Se tips fra LHL i forhold til effekter av å gå med ulike intensiteter: 

Gåtur for bedre helse

Tren riktig med "Smart mosjon i arbeidslivet"

Helse Norge har utviklet et eget program som heter “Smart mosjon i arbeidslivet”, som er en komprimert versjon av de nasjonale anbefalingene for fysisk aktivitet som inneholder målrettet kondisjons- og styrketrening som er tilpasset deg. Med få tastetrykk får du et gratis, skreddersydd og forskningsbasert treningsprogram, som er tilpasset din arbeidshverdag, fysiske form og mulige plager. “Smart mosjon i arbeidslivet” er en digital løsning der du får anbefalte øvelser på bakgrunn av opplysninger du selv fyller inn. 

En rørlegger, renholdsarbeider, sykepleier, sjåfør og kontoransatt har alle ulike arbeidskrav og treningsbehov. Noen går mye, andre beveger seg lite, noen har stive skuldre og andre har vonde knær. Det er viktig å gjøre øvelser som er tilpasset den enkeltes hverdag. Med “Smart mosjon i arbeidslivet” får du et tilpasset treningsprogram som du kan gjøre når som helst, hvor som helst. 

Gå til “Smart mosjon i arbeidslivet”

Få minutter rask gange har stor helsegevinst

Å gå er også et statlig ønskemål og virkemiddel til å bedre helsen.  I Handlingsplanen for fysisk akivtivetet, Sammen om aktive liv legger helsemyndighetene vekt på at ny forskning på fysisk aktivitet og helse gjennom livet viser at fysisk aktive vil ha langt bedre fysisk og psykisk helse enn fysisk inaktive. Bare noen få minutters daglig fysisk aktivitet, tilsvarende rask gange, har stor helsegevinst.

Overdreven fysisk aktivitet gir ikke nødvendigvis økt helsegevinst. Det er et stort potensial for økt fysisk aktivitet i det å gå – i fritiden, gjennom daglige gjøremål og ved transport til og fra arbeid, skole og fritidsaktiviteter. Mindre bevegelse i dagliglivet og ved transport forklarer mye av det lave aktivitetsnivået i befolkningen totalt sett. Over halvparten av voksne og eldre vil oppfylle helsemessige anbefalinger, dersom de daglig er ti minutter mer aktive. Se hva fysisk aktivitet gjør med kroppen (Helse Norge)

Gå10-appen

Gå10 er en app fra Helse Norge for deg som trenger mer mosjon og vil ha litt drahjelp. Gå10 registrerer de minuttene du går – og gir deg ekstrapoeng når du går i friskt tempo. Gå10 er et enkelt verktøy for deg som trenger mer trim og vil ha litt drahjelp. Det hjelper å sette seg mål, og følge med på utviklingen. Er du lite aktiv fra før, er det å gå både godt nok og det som er lettest å få til. Gå10 registrerer de minuttene du går – og gir deg ekstrapoeng når du går i friskt tempo. 

Helsedirektoratet har utviklet og er ansvarlig for appen.

Fysisk aktivitet - en fordel for deg og for samfunnet

Å være fysisk aktiv kan gi glede, mestring, opplevelser, tilhørighet, sosialt samvær, livskvalitet, frihet og mulighet til utfoldelse ut fra egne forutsetninger. I tillegg til bedre livskvalitet og helse for den enkelte, har dette betydning for samfunnets bærekraft.

Fysisk aktivitet kan blant annet bidra til at vi kan stå lenger i arbeid, at vi kan være selvhjulpne lengst mulig og redusere behovet for helse- og omsorgstjenester. Les mer i Sammen om aktive liv. Handlingsplan for fysisk aktivitet 2020–2029 (regjeringen.no)

Hva når det går mot kaldere tider og vinter

Både kommunen og Statens vegvesen prioriterer å rydde både bussveier og gang- og sykkelveier først. Noen ganger kommer det mye snø, kombinert med at det blåser mye. Da vil det være en periode der man ikke klarer å få full fremkommelighet både i bussveiene og på gang- og sykkelveiene. I slike tilfeller prioriteres bussveiene.

bilde holdeplass ved vei - Klikk for stort bilde

Både kommunen og Statens vegvesen jobber for at perioden hvor gang- og sykkelveiene ikke er brøytet, skal være så kort som mulig, men innbyggerne må regne med at det kan være vanskelig å bruke gang- og sykkelveier like etter store snøfall.

Du kan følge brøytebilenes arbeid på kommunens brøytekart Her kan du sjekke sist veien nær deg ble brøytet fri for snø!

Brøytekart Kristiansand

Snarveier i Kristiansand

Det er ikke alltid at den raskeste veien mellom to punkter går via vanlige veier og fortau. Ofte finnes det snarveier som kan ta deg frem raskere og mer effektivt. Dermed trenger ikke gåturen ta så lang tid som du opprinnelig har beregnet. 

Kjenner du alle snarveier som finnes i Kristiansand? En snarvei kan få deg fortere frem til målet, enten det er til sykkel eller til fots. Zoom inn i kartet i lenken for å se aktuelle snarveier i og rundt Kristiansand.

Kart over snarveier i Kristiansand

bilde par ser på linjekart - Klikk for stort bilde

Trenger du flere argumenter for å la bilen stå?

Still deg selv spørsmålet: Hvorfor sitter jeg egentlig i bilen når jeg like godt kan gå til og fra jobb?

Noen trenger bilen i jobbsammenheng, som håndverkere og sjåfører innen handel og distribusjon, mens mange andre kun trenger en liten dytt for å bokstavelig talt gå nye veier.  

En illustrasjon som viser en som går over bilkøen - Klikk for stort bilde